niedziela, 30 marca 2008

Tea & rice/Herbata i ryż

Darjeeling, West Bengal

Somwhere near New Jaipalguri and Nepal border, West Bengal

Pewnie wszyscy wszystko wiedzą, ale dla porządku parę nudnych ciekawostek:
* Ryż indyjski to basmati.
* Uprawy ryżu zajmują 21 proc. powierzchni kuli ziemskiej.
* Indie są na drugim miejscu na świecie (na pierwszym są Chiny) pod względem zbiorów ryżu.
* Ryż zbiera się w okresie kharif - od kwietnia do października. W klimacie monsunowym, gdzie temperatura przekracza 35 stopni Celsjusza, plony udaje się zebrać nawet trzy razy do roku.
* 100 gram ryżu ma 135 kalorii.
* Codziennie 200 milionów Hindusów nie ma pieniędzy na miskę ryżu.

* Indie to największy na świecie eksporter herbaty.
* Im wyżej położona plantacja, tym liście herbaty są czystsze i bardziej aromatyczne. Dlatego herbata z Darjeeling uważana jest za najlepszą na świecie.
* W Indiach pije się herbatę z mlekiem. Taka słodka ciaj masala jest dla niedożywionych ludzi znakomitym, tanim środkiem odżywczym.

(www.encyklopedia.pwn.pl)

Brak komentarzy: